Експерти: По-малко от половината българи знаят и контролират кръвното си

За тринайсети път в България се отбелязва Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония, в партньорство с Национална пациентска организация и други професионални и пациентски структури. В пресконференцията за представяне на инициативата се включи д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ в НПО.

Според последните проучвания само 40% от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната, коментираха експертите по време на представянето на събитието.

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година, почти 10% – 5 505 пациенти, са починали.

Основната цел на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане.

Повече можете да прочете на сайта на Българската лига по хипертония.