ЕК поръча децата да се ваксинират в забавачките и училищата

Децата да се ваксинират срещу най-опасните заболявания в забавачките или училище, а възрастните – на работното им място. Това е една от 20-те препоръки на Европейската комисия (ЕК). Освен това ще се правят рутинни проверки за имунизационния статус, а до 2020 г- трябва да е готов основния имунизационен календар на ЕС, който ще включва дозировките и възрастта, на която трябва да се постави ваксината.

До 2019 г. пък ще бъде създаден европейски информационен портал за ваксинациите, чрез който да се предоставя онлайн обективна, прозрачна и актуална информация относно предимствата и безопасността на серумите. Да се намалят рисковете от недостиг на ваксини чрез създаването на обща база данни за Европейския съюз, в която да се съхранява информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да бъде улеснен доброволният обмен на информация за възможните доставки при евентуален недостиг, е друга от препоръките на ЕК. Сред идеите за справяне с антиваксиналните движения е да бъде създадена „Коалиция за ваксинациите“, която да обедини европейските сдружения на здравните работници и съответните сдружения на учащите в тази област и тази структура да се ангажира и да предоставя пред обществеността вярна информация по темата, да развенчава митовете и да осигурява обмен на добри практики.

„Като лекар смятам, че е разочароващо да виждаме как умират деца, защото хората не се имунизират или се колебаят дали да го направят, или защото не достигат ваксини. Националните граници не могат да спрат разпространението на инфекциозните болести. Ниският имунизационен статус на една държава-членка излага на риск здравето и безопасността на гражданите в целия ЕС. Затова сътрудничеството в тази област е в наш общ интерес. Да предпазим нашите деца, като ги ваксинираме“, призова комисарят по на здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Благодарение на ваксинацията всяка година между 1 и 3 милиона души продължават да живеят. Световната здравна организация прогнозира, че през следващото десетилетие ваксините ще спасят живота на още 25 милиона души. Въпреки това, по данни на Европейския център за контрол върху заболяванията, поради недостатъчно ваксинално покритие в редица държави от ЕС са налице безпрецедентни взривове от морбили. Затова ЕК поръча на властите във всички страни да постигнат минимум 95 % ваксинално покритие за морбили.

Междувременно основателят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс обяви, че ще дари 12 млн. долара за разработването на универсална ваксина срещу грип. Заедно с Page family стартираме проекта „Великото предизвикателство“, за да ускорим развитието на универсална ваксина срещу грип. Целта е да подбудим смелото мислене на най-добрите учени в света във всички дисциплини, включително новите области“, съобщи Гейтс по време на ежегодната среща на Медицинската асоциация на Масачузетс.