За правото да дишаш

Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация съвместно с Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите, Народно събрание организира кръгла маса на тема „Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия“.

Събитието ще се проведе на 12 октомври 2018 г. (петък)  от 12:00 ч., зала „Запад“, в сградата на Народното събрание на пл. Народно събрание № 2. Участници в кръглата маса са всички заинтересовани страни, които биха намерили решение на съществуващия проблем.

Кръглата маса се явява логично продължение на Петицията, която беше подписна от над 600 човека и бе депозирана в Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите през февруари тази година.

От хронична дихателна недостатъчност страдат редица пациенти със сърдечни, неврологични, онкологични и други хронични страдания. Според неофициално проучване, броят на лицата в България, нуждаещи се от домашна кислородотерапия е между 15 – 20 000 души.

Лечението на страдащите от хронична дихателна недостатъчност и нуждаещите се от продължително кислородно лечение в дома, се извършва посредством домашна кислородотерапия – в дома и извън дома с помощта на кислородни концентратори. В България кислородолечение е достъпно от около 20 години от търговци на медицинска техника, но не се реимбурсира от държавата.

Пациентите, нуждаещи се от кислородотерапия в домашни условия са в състояние на непрекъсната хипоксия, която води до трайни заболявания, нарушения на нормалните жизнени функции и в много от случаите – до преждевременна смърт. Починалите от хипоксия са толкова много, че биха повели черната статистика, ако тя се водеше коректно. Но за задушилите се пациенти, като причина за смъртта обикновено се изтъква съответното белодробно или сърдечно заболяване, а не състоянието на хипоксия, която е истинският причинител на кончината им.

В ЕС този проблем е решен цялостно. Освен това, всяка година се внедрява модерно техническо оборудване, което позволява на пациентите да приемат кислород не само в дома си, а и по улицата, на работа, в автомобила си и дори на спортните площадки.

Това, че съществуват системи и за околосветски пътешествия е далеч от изискванията ни към НЗОК. Но възможността, която позволява на пациента не само да живее, но и да не бъде изолиран от обществото, поради естеството на своето заболяване и да не изгуби своята социализация, е от изключително значение.

 

Лице за контакт: Стефан Тамбуев

Председател на сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация

тел:0899 811 440, е-mail:aprflt@mail.bg

 

Участие можете да потвърдите до 10.10.2018 г. на:                                       

тел. 02/ 939 2143; 02/939 3394,

e-mail: kvnojg@parliament.bg