За първи път българин е избран за член на Борда на най-голямото и влиятелно пациентско обединение в Европа – Европейски пациентски форум

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, беше избран измежду общо 9 кандидатури за членове на Борда на Европейския пациентски форум (EPF). Кандидатурата на д-р Хасърджиев беше издигната от Национална пациентска организация – България, която е пълноправен член на EPF от 2011 г.

Силната ангажираност на д-р Хасърджиев към пациентското движение и участието му в най-различни инициативи, посветени на разрешаването на различни проблеми в сферата на здравеопазването не само в България, но и в Европа, бяха високо оценени от европейските му колеги, които го избраха на отговорния пост.

Гласуването се проведе вчера, 22 май 2013 г., в първия ден от Годишната среща на Европейски пациентски форум, която се провежда в Дъблин, Ирландия.

От България, освен Национална пациентска организация, пълноправен член на Европейски пациентски форум е и Конфедерация „Защита на здравето”.

Европейски пациентски форум (ЕПФ) е най-голямото и влиятелно пациентско обединение, което обхваща повече от 60 пациентски организации или приблизително 150 милиона пациенти от 27 държави членки на Европейския съюз. Членовете на ЕПФ са европейски пациентски организации, които защитават правата на пациенти с различни заболявания, както и национални пациентски обединения.

Присъединявайки се към ЕПФ, всяка организация става част от най-силното пациентско обединение, което цели да допринесе за повишаване на ангажираността на обществото и институциите по здравните проблеми, свързани с осигуряването на равен достъп и качествено здравеопазване на европейско ниво.