За първи път българка влезе в Борда на Федерацията на Световните игри за трансплантирани

По време на Общото събрание на Федерацията на Световните игри за трансплантирани (WTGF) г-жа Стоянка Ананиева беше избрана за член на УС на Федерацията. За 4 места кандидатурите бяха 9. Във Федерацията членуват 69 държави, като в Борда участват 12 души.

Стоянка Ананиева е дългогодишен председател на Българско дружество на трансплантираните и от години се занимава с организирането и провеждането на Националните игри за трансплантирани и диализирани. Благодарение на нейните усилия, както и на усилията на всички членове на организацията, тази година българският национален отбор отново се представи блестящо на Световните игри за трансплантирани, които се проведоха от 28 юли до 4 август в южноафриканския град Дърбан. Младите българи спечелиха три медала и две четвърти места.

Павлин Михов, който е с чернодробна трансплантация, спечели златен медал по тенис на маса. Павлин е трансплантиран преди 16 години, още когато е бил на 6 месеца. Донор е станала неговата майка.

Аделина Банкова спечели сребърен медал в дисциплината „тласкане на гюле”. Тя е бъбречно трансплантирана преди 17 години. Операцията е извършена в Йоханесбург, ЮАР.

Мартин Настев е най-младият участник в отбора на трансплантираните. Той спечели бронзов медал по бадминтон и четвърто място на 100 м бягане.

Борислава Ананиева взе престижното четвърто място в състезанието по бадминтон. Борислава е трансплантирана с бъбрек преди 10 години.