За първи път у нас: Състезания за деца, преборили рака

В Спортен комплекс „Камчия“ се проведоха първите Национални „Игри на победителите“ за деца, преборили онкологични заболявания. Над 70 деца от 7 до 16 години, с приключило лечение, се включиха в съревнования по бягане, стрелба, плуване, тенис на маса, шах и футбол. Състезанието по плуване бе официално открито от Олимпийската ни шампионка – Таня Богомилова.

Сребърният медал в тази дисциплина грабна 12-годишният Антон, който наскоро е преборил рак на костите: „Чувствам се победител, защото победих рака, победих тумора и се гордея с това!“, сподели Антон.

Организаторите на Първите игри на победителите в България са членовете на НПО – Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, които са родители на деца преборили рака. Игрите са под егидата на Световните игри на победителите. На миналогодишните Световни игри, които се провеждат ежегодно в Москва, страната ни е била представена от 26 деца, които са завоювали 29 медала. Тази година наши деца отново ще вземат участие.

Победителите бяха наградени от старшия треньор на българския национален отбор по класическа борба – Армен Назарян и автомобилния ни състезател Павел Лефтеров.