За 10 г. НЗОК дала картбланш за чужбина на 1006 българи

За 10 години здравната каса е дала картбланш на едва 1006 българи да се оперират в клиники от ЕС. През 2017 г. разрешение от НЗОК да се лекуват планово в чужбина за нейна сметка са получили 190 пациенти, като 89 от тях са деца. Година по-рано планови операции в западни клиники са успели да си направят 230 нашенци, в това число и 106 деца. Това показват данните в анализ, поръчан от Надзорния съвет на касата, цитиран от в. „Сега“.

В документа пише, че разходите за планова терапия на български граждани в ЕС представляват едва 4% от общите разходи за лечение на българи в чужбина. Тук се визира само терапията, която НЗОК одобрява предварително и заплаща напълно, тъй като у нас не се прави съответната операция например. Отделно от 2014 г. всеки българин може да избере да си оперира дори хернията в западна клиника, при това без предварително разрешение от фонда, но касата ще му възстанови за това лечение само сумата, която би заплатила за същата интервенция на българска болница.

Най-много пациенти са лекувани в Германия, следват Австрия, Франция и Белгия. Те са насочвани там основно за химиотерапия, която не се прави у нас, за специфични терапии при меланом на окото, радионуклидно лечение, за вливане на лекарства, които липсват в България, както и за физиотерапия при тежки лимфедеми.

Много повече – между 60 и 70% са разходи за наши сънародници, получили спешна или неотложна помощ в ЕС – след инфаркти, инсулти и катастрофи. Те постъпват за лечение в местните болници, а след това здравната каса трябва да възстанови средствата, начислени по цените на европейските клиники, т.е. много по-скъпо, отколкото се плаща у нас. Около 20% от разходите пък са за българи, които живеят в ЕС, но са осигурени у нас – например дипломати и студенти.

Въпреки тези данни от фонда решиха, че именно плановото лечение в чужбина „дъни“ бюджета. Припомняме, общо дълговете на касата към чуждестранни фондове за момента са 271 млн. лева, 133 млн. лв. от които са просрочени. На фона на тези цифри изглежда странно намерението на Надзорния съвет на НЗОК да се затегне режимът за финансиране на планови операции и терапии в ЕС, като се изисква повече от едно положително становище от водещи родни лекари по съответната специалност.