Здравната комисия отхвърли преструктурирането на болница „Лозенец“

С 11 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ депутатите от комисията по здравеопазване в Народното събрание отхвърлиха предложението Университетска болница „Лозенец“ да се преструктурира в национална детска болница.

Предложението за промяна в Закона за лечебните заведения бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, а народните представители от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ се въздържаха.

„Ще бъде създадена експертна група, която да изготви подробен план за действие, да направи анализ на площта и апаратурата, както и на трудовите правоотношения в болница „Лозенец“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешните дебати в парламентарната комисия по здравеопазване относно промяната в Закона за лечебните заведения, с която трябваше са бъде отнет правителственият статут на лечебното заведение.

Той подчерта, че този анализ, който ще отнеме най-много шест месеца заедно с последващото обществено обсъждане, може да бъде направен обаче едва след като бъде приета поправката в закона. „Аз и моят екип също имаме готов план, но той може да бъде представен на обществото едва след като бъде одобрен от Министерски съвет. Без тази поправка в закона аз нямам правното основание да го представя в МС“, каза още министърът.

„Причината да настояваме не е защото бързаме, а защото ситуацията с болницата е такава, че скоро може да стане късно да се погрижим както за нея, така и за персонала, съответно и за Софийския университет“, допълни Ананиев.

По време на дебатите председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение, чийто специален статут е записан в закон, а тя трябва да бъде като всички останали държавни болници. „Исканата промяна в закона касае само статута на болницата и не създава колизия между нея и изграждането на детска болница“, каза тя. По отношение на критиките, отправени от ръководството на Софийския университет и съмненията, че отнемането на статута на болницата ще наложи закриването на Медицинския факултет в университета, д-р Дариткова припомни, че акредитация се дава на университета, а не на факултета, и че студентите от СУ могат да се обучават още във ВМА, „Софиямед“ и други университетски лечебни заведения.

Проф. Анелия Клисарова от БСП също подкрепи думите на д-р Дариткова, че депутатите и министрите нямат нужда от привилегии, както и от правителствена болница. „Ние имаме нужда от детска болница, но не разбираме защо една структура трябва да бъде унищожавана, за да има друга структура“, посочи обаче тя.

От „Обединени патриоти“ пък обявиха, че няма да подкрепят поправката в закона, защото няма яснота какво ще се случи след нея, а освен това въпросът не е обсъден на Коалиционен съвет.

Източник: zdrave.net