Извадиха безкръвно бъбрек на бебе

Лекари от Варненската болница „Св. Марина“ за първи път отстраниха безкръвно болен бъбрек на бебе. Щадящата интервенция е дело на доц. Деян Анакиевски от Клиниката по урология. Тя протекла толкова гладко, че 11-месечният Славе започнал да пълзи минути след излизане от упойка.

Това е първият случай у нас, при който интервенцията не се прави  по обичайния начин с класическа отворена операция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см разрез в областта на слабините, от където се изважда увредения по рождение ляв бъбрек.

11-месечният Славе е от Македония. При раждането му лекарите откриват тумор в левия му бъбрек.

Първоначално след ехографските прегледи е дадена диагнозата „хематом“, а бебето е оставено за наблюдение. Три месеца по-късно обаче се установява, че образуванието е увеличило размерите си. След направен ядрено-магнитен резонанс и последваща биопсия се установява наличието на вродения тумор. Родителите са изключително разтревожени, че в такива случаи се налага отстраняване на целия бъбрек. Те започват консултации и с други лекари в Германия, Турция, Сърбия и Франция, където им предлагат класическа отворена операция за отстраняване на бъбрека.

След няколкомесечно търсене и лутане родителите на Славе в крайна сметка решават да се доверят на доц. Анакиевски във Варненската университетска болница.

Така на 24 юли малкият пациент е приет в Отделението по детска онкология. „До момента съм правил множество лапароскопии, но само на възрастни пациенти. Основното предизвикателство пред нас беше да приложим най-подходящата анестезия за детето“, споделя доц. Анакиевски. Следоперативният период протича гладко и третия ден докторите изписват Славе.

Хистопатологията потвърждава диагнозата – конвенционален мезобластен нефром, който вече е отстранен не с голям 10-12 см. разрез, а чрез няколко малки отвора, а малкият Славе може да расте здрав и да има нормална бъбречна функция.

„Тук не е важен отделният човек, важен е екипът. Това е екипна работа“, убеден е доц. Анакиевски. Напълно възможно и уместно е да се правят и други урологични интервенции по този максимално щадящ за малките деца начин, като вродено стеснение на легенчето, вродено стеснение между легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и др., обясни още той.

Източник: https://clinica.bg/