Изпариха тумор от бъбрека на 64-годишна жена

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът – запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков.

Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира. Процедурата продължила около два часа и половина.

“Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина”, обясни проф. Шишков. Идеята е лапароскопската оперативна техника да се въведе и за лечение на други органи от отделителната система. Ефектът от тази терапия е, че има минимално кървене, без да се налага да се клампират съдовете по време на операцията. Самият лазер едновременно изпарява туморната тъкан и спира кървенето от бъбречните съдове.

Жената е 12-ият случай, лекуван по този начин в клиниката. “Всички оперирани досега болни са успешни, което ни даде основание да съобщим положителните резултати”, обяви проф. Шишков. По думите му пациентите нямат рецидиви, а лекарите ги наблюдават всеки 6 месеца.

Лазерно изпаряване на тумор от бъбрек се извършва за първи път в България в клиниката, оглавявана от проф. Шишков в УМБАЛ „Пловдив“. „Поне засега други колеги не са съобщили, че са приложили тази интервенция“, уточни хирургът.

Източник: Скенер.нюз