Изследват синдрома на „разбитото“ сърце

Човешкото сърце може да бъде увредено след тъжно събитие. Това твърдят швейцарски учени. Те поместват резултати от свое изследване в European Heart Journal, според което реакция на ума е отчасти отговорна за възникването на този животозастрашаващ синдром.

Швейцарски изследователи са проучили група от хора, които били с с много рядък проблем. Той е  познат на медиците като стрес-индуцирана кардиомиопатия или синдрома на разбитото сърце.

Той се състои във внезапно отслабване на сърцето, често след стресиращо или емоционално събитие, като например тежка загуба. Според учените това е перфектен пример за уязвимостта на този орган. Според тях под въздействието на стреса се получава слабост на сърдечния мускул. Терминът е наречен още „такоцубо“. Името идва от японската дума за капан за октоподи (tako tsubo). И това не е случайно, защото формата на капана силно наподобява изображението на апикалното (върхово) балониране на лявата камера по време на систола, което е типичната форма за това заболяване.

Синдромът на разбитото сърце или на Такоцубо представлява животозастрашаващ кардиален синдром с тежка дисфункция на лява камера, която може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. Сърдечната функция обикновено се възстановява напълно две-четири седмици след развитие на заболяването, но възникването му, все още остава неразгадано. Въпреки това, учените са открили, че появата на кардиомиопатията при 70% от случаите е свързана със силен стрес, който бързо причинява тежка слабост на миокарда.
Клиничната картина при този синдром е неспецифична, разказват медиците. Тя се изразява във висока телесна температура, дехидратация, ниски нива на кръвна захар, болка и остър астматичен пристъп. Синдромът на разбитото сърце поразява, по-често жени. Предполага се, че той възниква като реакция на ума.

Съвсем различен е стандартния  сърдечен пристъп, причинен от блокирани кръвни телца. Въпреки, че  има сходни симптоми с него, като задух и болки в гърдите. Изследователите установяват, че не само нещастието, но и вълнуващите събития, като сватба или нова работа, също може да го причинят. Освен това те са установили, че всяка година във Великобритания около 2500 души са засегнати от този синдром.

Източник: www.clinica.bg