В сутрешния блок на БНТ се проведе дискусия за войната по пътищата и пътните инциденти. Гости в студиото на предаването бяха Илия Тодоров от асоциацията на пострадалите при катастрофи и Богдан Милчев, председател на УС на Института за пътна безопасност.

Илия Тодоров: Култура на пътя ни липсва. Само че културата на пътя се възпитава. Затова прехвърляме отговорността към държавата, защото там, където не ни достига на нас култура, трябва да ни накара да я имаме. Трябва да се започне от четенето на проблема и тогава да се вземат мерки. Мина новина, че 30% от катастрофите са станали заради скорост. Но съгласете се, няма как голяма част от пътищата ни да са осеяни с дупки, да липсват маркировки, да липсват предпазни мантинели и в същото време пътят да е виновен за почти 0% от катастрофите.“

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви „Ние се намираме в един безкраен ужас. Този ужас се задълбочава с всеки изминал час, защото е налице абсолютна безпомощност от страна на държавните институции, които трябва да управляват риска. Не е възможно с едни и същи действия в продължение на десетки години ние да постигнем различен резултат. Не може постоянно с акция след акция. Ако акцията не работи, ще вдигнем глобите. Ако глобите не работят, ще променим закона. Този модел на управление на нашата транспортна система е тотално сбъркан.“

Translate »