Имаме технологични проблеми по отношение издирването на неваксинираните деца

оради масовите случаи на морбили у нас – над 20, общопрактивущите лекари имат за задача да издирят неваксинираните деца, записани в тяхната листа с пациенти. По този повод направи коментар в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Христо Димитров – зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Смятам, че ние, личните лекари, много добре обхващаме по-голямата част от децата, но имаме няколко технологични проблема по отношение на издирването на неваксинираните. Давам ви пример:  двамата родители са заминали да работят в чужбина, детето е оставено при баба и дядо, но те нямат документ, че са му официален настойник. Често живеят в друго населено място, където може и да няма избран личен лекар за внука.

Друг казус: детето се води в моя списък с пациенти, но е в Германия с родителите си, да речем. Кажете ми аз по какъв начин мога да го издиря и да го имунизирам?“.

Д-р Димитров допълни, че има и групички от дечица, на които родителите по една или друга причина не са им избрали общопрактикуващ лекар.

„За мен причините за възникването на такива проблеми е отсъствието на родителите от България, както и наличието на група на доста високо интелигентните напоследък родители с много добри познания в интернет образованието, които активно отказват да имунизират децата си“.

Д-р Димитров уточни, че вероятно има лекари, които издават фалшиви бележки, за да могат неимунизирани деца да постъпят в детските учебни заведения. Той заяви, че тези лекари трябва да бъдат установени поименно и санкционирани, защото за него това е престъпление.

Доц. Михаил Околийски – експерт в офиса на Световната здравна организация у нас допълни: „Има увеличаване на инфектираните с морбили в света през миналата година с 50%. Това е катастрофа. В Европа проблемът не е с достъпността до ваксината, а е в антиваксиналните движения.  Трябва да се затегне дисциплината“.

Източник: www.zdrave.net