Има ли надежда за нуждаещите се от белодробна трансплантация?

Трима души починаха през последните две седмици, докато чакаха белодробна трансплантация, която държавата не може да им осигури. У нас такива трансплантации не се правят, а допреди година държавата изпращаше пациенти в болница в Австрия. Договорът изтече и не беше преподписан.

Белодробните трансплантации у нас и по-точно тяхната липса бяха тема на Сутрешния блок на БНТ1. Коментираха ги Георги Костов от Асоциация „Пулмонална хипертония“ и Наталия Маева – председател на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония, която е с успешно претърпяна трансплантация на бял дроб в чужбина.

„На този етап проблемът в България абсолютно няма решение и няма да има скоро в България решение. Като казвам в България, имам предвид нещата, които се говорят от няколко дни за идеята за правене на белодробни трансплантации в България съвместно с дадена клиника. Това просто не е решение за тези хора, които в момента чакат“, заяви Георги Костов.

Това е невероятно усещане, защото ти си се върнал към новия живот, благодарение на донор, който не познавам, но съм безкрайно благодарна за жеста… Да живееш с нещо чуждо, което вече е мое е странно. Но едновременно с това е едно изживяване, което ми е дала съдбата. Аз имам мисия – да разказвам на хората, че дарявайки орган те спасяват нуждаещи се хора, сподели Наталия Маева за приживяното след трансплантацията.

Повече по темата вижте ТУК.

източник: bnt.bg