Има ли право човек с аутизъм да лети в самолет? Дискриминация на летище София?

На 22 май 2019 г. неправителствената организация „Аутизъм днес“ публикува на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ информация за случай с дискриминация към дете с аутизъм на летище София. По техни думи от авиокомпания „Раян еър“ са изискали документ на младеж с аутизъм, за да бъде качен на борда. 40-минутно чакане предизвикало криза в поведението на момчето. Когато служителите на компанията разбрали, че телевизионни екипи пътуват към летището, изискването им отпаднало.

На официалния сайт на авиокомпанията има информация за това кога трябва да се представи формуляр „Пригодност за летене“, където не се упоменава нищо за хората с аутизъм. Обяснителният текст е написан без никаква конкретика и реално, водейки се по него, служителите имат право да го изискат.

„Синът ми е аутист. Много пъти сме пътували от това летище и други в България. Винаги съм носила, но никой не ми е искал документи, че е аутист. Никога никакъв проблем не съм имала, както в България, така и в чужбина за това, че е аутист. Това е дискриминация и гавра с недъга на човека“, пише Зоя Кръстева, майка на дете с аутизъм.

„Задължени сме да изискваме документ на човек, че може да лети, когато има здравословен проблем, независимо дали е видим или е упоменат от пътника на чек ин или гейт“, споделя Биляна Делева, която работи на летище.

Къде е истина ще стане ясно, когато се произнесе Комисията за защита от дискриминация.