• НПО
  • 30 септември 2022
На 18 септември 2022 г. Национална пациентска организация проведе здравен дебат с представители на 5 политически партии, които според социологическите проучвания се очаква да влязат в 48 -то Народно събрание.
Дебатът се проведе под формата на индивидуални интервюта, чиято цел беше задълбочено разглеждане на множество проблеми, свързани с дългосрочните стратегии в здравеопазването.
В инициативата се включиха представители на КП „БСП за България“, ПП „Продължаваме промяната“, КП „ГЕРБ-СДС“, КП „Демократична България“ и ПП „Български възход“.

Акценти от интервюто с проф. д-р Георги Михайлов от „БСП за България":

Три репера, които касаят и болничната, и доболничната помощ, са в основата на много подробната според проф. д-р Георги Михайлов програма за развитието на здравеопазването у нас, разработена от Българската социалистическа партия. Наложителна е промяна на начина на управление и финансиране на здравната система в България, смята той. И даде пример със задлъжнялостта на болниците, която преди 15 години е била 80 млн. лв., а сега сумата е 825 млн. лв. „Това показва, че управлението и финансирането – двата основни компонента на системата, са поставени на грешна основа и оттам, ясно е, трябва да бъдат пребалансирани, променени и финансирането, и управлението на здравната система“, твърди проф. Михайлов.

Вторият основен проблем, върху решаването на който от Българската социалистическа партия планират да се съсредоточат, е преодоляване на кадровия дефицит както по отношение на специалистите по здравни грижи, така и по отношение на лекарския състав. „Липсва ясна диференцирана, визионерска кадрова политика както по отношение на кариерното израстване, така и по отношение на финансовото стимулиране на кадрите“, отбелязва проф. Михайлов.

Лекарствената политика е третият репер в програмата на БСП за България. Според проф. Михайлов е недопустимо в държава, която е член на ЕС, да има толкова къса реимбурсна листа (лекарствата, които се заплащат от Здравната каса, б.ред.) и да се отделя толкова малко място за лечение на редките заболявания, след като всеки 10–11 човек в България страда от такова. Конкретното предложение, което от социалистическата партия ще поискат да се случи веднага след изборите,  е децата до 14 години да бъдат осигурени с безплатни лекарства. Ще се търси решение за осигуряване на достъп до медикаменти за всички български граждани, тъй като в момента според проф. Михайлов 10 000 населени места в България са без аптечни пунктове.

След приоритетите в програмата на БСП по отношение на здравеопзването е майчиното и детското здравеопазване. „Реални действия по отношение строежа на Национална детска болница. Реални грижи по отношение промяна на здравната инфраструктура в страната“, обещава проф. д-р Георги Михайлов. Целта е България да излезе от последното място в ЕС по детска смъртност.

Професор Михайлов принципно подкрепя въвеждането на индикатори за качествена оценка на ефекта от лечението, чрез които да се проследява състоянието на пациентите и след изписването им от болниците. Трябва обаче те да бъдат ориентирани в различните области на клиничната медицина, тъй като има диагнози, при които не може да се очаква пълна интеграция, като онкологията например.

По отношение стимулирането на некоректните платци да си плащат здравните вноски, той е категоричен, че това трябва да бъде междуинституционална политика. Рецептата за ограничаване на доплащанията според него е затваряне на всички течове в здравеопазването, правилно финансиране и управление на системата. „Всички знаят, че по обем финансирането в системата е нараснало многократно през последните 15 години, но нейната ефективност не е се е качила нито на йота“, казва проф. Михайлов.  И допълва: „Начинът, по който се заплаща медицинската дейност и се оценява едно лечебно заведение – откъм оборот, е абсолютно неприемлив от професионална гледна точка“.

Участието на пациентските организации в обсъждането на всички значими проблеми в здравеопазването е абсолютно задължително, категоричен е проф. Михайлов. Той обаче предупреждава, че не бива да се стига до изкривявания, на каквито е бил свидетел като лекар, да се използва болката на хората, тяхното социално положение, за да се прокарват едни или други икономически интереси. Въпросът как обаче да се финансират пациентските организации според проф. Георги Михайлов трябва да бъде обмислен от специалисти по здравен мениджмънт и от юристи и да се намери пресечната точка.

Целия разговор можете да проследите тук:  https://youtu.be/dOiztYTBph4