Искат специален статут за центровете за деца с аутизъм

Специализиран статут на местата, в които се полагат грижи за деца с аутизъм. Това е искането на редица организации след вандалските разрушения върху Център за деца с аутизъм в Плевен през август. Позицията представи Владислава Цолова – председател на „Аутизъм днес“.

Трима непълнолетни са вандалствалите в Центъра за деца с аутизъм в Плевен. Две момчета на 17 и 16 години и момиче на 16 години са изпочупили имуществото. При подаване на сигнала за повторните вандалски прояви от изминалия месец полицията не е реагирала, докато Цолова не е потърсила обществен отзвук в медиите. В момента тече разследване, по което Плевенската прокуратура разполага с достатъчно информация.

Центърът за деца с аутизъм в Плевен е най-големият за Северна България. Сградата е дарена от общината, а за нейното пълно реновиране и пригодяване към необходимите специализирани условия са използвани средства от дарителски кампании.

След първия вандалски акт в Центъра за деца с аутизъм са събрани 11 000 лева, вложени в ремонта на сградата. От август до момента в сметката са постъпили 4 000 лева, които ще бъдат използвани за ремонт на едното разрушено крило.

До момента в Центъра са записани 20 деца, като Цолова посочва, че до края на септември се очакват не по-малко от 30. Това е и общият капацитет на съоръжението.

На пресконференцията в БТА родители и организации се обявиха срещу ненавистта към различията и призоваха за повече толерантност.

На срещата присъстваха представители на сдружение“Аутизъм днес“, Национална мрежа за децата, Национална пациентска организация и фондация „Стъпка за невидимите деца“. Каузата подкрепиха и актьорите Елена Петрова и Силвия Лучева, както и писателят Калин Терзийски.

От Агенцията за закрила на детето остро осъждат и се противопоставят на тези актове. По думите на зам.-председателя на държавната служба ще бъдат инициирани законодателни промени. В Министерство на труда и социалната политика все още тече дискусия, но се очаква до края на годината промените за нов статут на центровете за деца с аутистичнио разтройство да бъдат внесени за гласуване в МС.

Държавните институции в лицето на съда не си вършат работата„, каза пред журналисти Георги Богданов от Национална мрежа за децата. Той допълни, че системно се нарушават законови текстове от Конституцията на РБ, свързани с правата на човека, свободата на гражданите и техните задължения.

„Покрай така наречените „невидими деца“ стават видими много тежки проблеми„, категорична беше Силвия Лучева. Тя изтъкна обществения проблем с културната среда на подрастващите, които са склонни да извършват престъпления над по-беззащитни от тях.

Набирането на средства за Центъра за деца с аутизъм продължава.

източник: news.bg