Искат увеличение на клиничната пътека за лицеви аномалии

Асоциация „Лицеви аномалии“ иска да се увеличат цените на клиничните пътеки за непълнолетни с такива проблеми. Отделението по пластично възстановителна хирургия за деца в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив пък настоява да получи статут на национален център, съобщи началникът му проф. Юрий Анастасов, цитиран от БНР. Според когото по този начин ще бъде осигурено комплексно лечение на пациентите.

„За съжаление след всички срещи, които сме имали със здравното министерство и с други инстанции – всички казват „много добре, много добре“ и докато се получи някакво развитие човекът, който е на ръководно място е сменен или забрали за какво става въпрос.

Този статут би ни дал възможност да имаме наистина малко по-различни решения, обясни за „Хоризонт“ професор Юрий Анастасов – началникът на отделението, в което се лекуват 90 на сто от пациентите с лицеви аномалии в България. Междувременно, родителите на децата до 1 година смятат, че има риск за лечението им в отделението, каза Жана Ангелова – председател на асоциация „Лицеви аномалии“. От там настояват и за увеличение на клиничната пътека или за създаване на отделна такава за хирургично лечение на лицеви аномалии при бебетата, уточни Ангелова:

„Клиничната пътека, за съжаление, не покрива достатъчно добре необходимите разходи. Тази пътека се разпределя между болницата и екипа, който работи. Нашата асоциация смята, че е наложително или да бъде дофинансирана съществуващата пътека или да бъде създадена нова, която покрива именно и само пациентите от 0 до 1 година“.

Източник: Клиника.бг