Истинни ли са обвиненията за инвитро системата у нас?

На 25 юли (вторник) от 10:00 часа в Пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе № 49) се проведе пресконференция по повод излезлите през изминалите дни в медийното пространство изказвания за работата на здравните заведения за асистирана репродукция и на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

В събитието взеха участие д-р Мария Георгиева, директор на Център за асистирана репродукция към МЗ; г-жа Мария Жекова, член на УС на Сдружение „Зачатие“, Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“, г-жа Мариела Куртева, председател на Фондация „Майки за донорството“, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация и АГ специалистите д-р Георги Стаменов, д-р Александър Калчев и д-р Любомир Бойчев.

Директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Георгиева сподели, че Центърът работи за една национална кауза и в името на всяка двойка с репродуктивни проблеми. Тя подчерта, че в излезлия Доклад на Сметната палата не са констатирани злоупотреби, а са отправени препоръки, които да подобрят работата на Центъра, за което постоянно се работи и което ще се случи с общи усилия и с още по-доброто взаимодействие между Центъра, пациентските организации и клиниките.

Д-р Георги Стаменов също акцентира върху важността на ЦАР, който дава възможност на хората с финансови затруднения да получат шанс за мечтаното бебе и подчерта, че нападките в публичното пространство се отразяват директно на двойките с репродуктивни проблеми и застрашават финансирането им.

Той посочи, че в момента се обхващат 1/3 от двойките с репродуктивни проблеми, като целта е в бъдеще да се обхванат поне 2/3. Д-р Стаменов посочи и нововъведенията, които се очакват: двойките, които имат 3 неуспешни инвитро опита, да имат право и на четвърти; ЦАР да финансира и стимулацията на хора с понижен яйчников резерв; обръщане на специално внимание на хората във фертилна възраст, които страдат от онкологични заболявания и даването на възможност за възпроизводство след излекуването чрез замразяването на материал, който да бъде използван в случай на увреждане на детеродните органи; хора, при които е установен хромозомен проблем също да могат да се възползват от Фонда за направата на генетичен анализ. Сред предложенията за промени е изискването центрове, които имат по-малко от 20 пункции годишно да губят финансирането, а тези с над 250 пункции да подлежат на проверки.

Д-р Стаменов подчерта, че твърденията в публичното пространство за краденето на яйцеклетки са неоснователни, тъй като всяка яйцеклетка има 16-цифрен код, който е уникален за ЕС и нейното движение, унищожаване и т.н. се документира и следи от Изпълнителна агенция по трансплантация. Също така, при изваждане на яйцеклетките от жена, броят им се съобщава, подписва се информирано съгласие и жената следи техния брой и развитието им.

Д-р Любомир Бойчев и д-р Александър Калчев подчертаха усилията, които влагат лекарите всеки ден в грижата за своите пациенти с репродуктивни проблеми и споделиха, че неуспехите винаги се отразяват и на тях. Те се обединиха в това, че също искат да се знае кой и къде извършва нарушения, за да може да се наложат санкции и да не се очерня името на гилдията и да се настройват негативно двойките, които и без това са подложени на стрес заради проблемите си.

От пациентските организации Сдружение „Зачатие“ и Фондациите „Искам бебе“ и „Майки за донорството“ изразиха своята подкрепа към дейността на ЦАР и споделиха, че препоръките, отправени в Доклада, са добри и целят да се оптимизира още повече работата, което ще стане със съвместни усилия. Те остро разкритикуваха опитите за внушения за злоупотреби, както и отправените нападки към тяхната работа и призоваха за обединяване на усилията, за да се постигат още по-добри резултати.

Мария Янева от Фондация „Искам бебе“ изказа благодарност от името на всички двойки, заради които лекарите жертват личното си време, за да ги направят щастливи. Тя допълни, че благодарение на Фонда са родени над 6 000 бебета. Мариела Куртева от „Майки за донорството“ допълни, че инвитрото е 9 месечна борба, резултатът от която става възможен именно благодарение на лекарите.

В края на събитието д-р Стаменов изказа надежда, че до есента промените в Правилника на ЦАР ще бъдат факт, тъй като вече е сформирана работна група към МЗ, която успоредно с това работи и по промените в Медицинския стандарт.