Касата извади от болничните бюджети хемодиализата и раждането

НЗОК извади от болничните бюджети хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено. Парите за тези дейности за периода на заплащане април – декември 2019 г. ще бъдат отпускани директно от Здравната каса на централно ниво. Това е решил Надзорния съвет на Касата на вчерашното си заседание.

Припомняме, че още на 1 март от НЗОК обявиха, че тези дейности ще бъдат извън регулация на стойностите, определени на ниво районна здравноосигурителна каса, регулацията ще е на ниво НЗОК, в отговор на изказвания на представители на пациентски организации, че хемодиализата е лимитирана от страна на Касата.

Утвърдените стойности за хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено ще бъдат отразени в сключените договори с изпълнителите на болнична медицинска помощ, са решили още надзорниците.

На вчерашното си заседание Надзорният съвет е допълнил и изменил Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната, НЗОК  ще заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2019 г. Сред тях са болестта на Huntington, детската спинална мускулна атрофия и гноен хидраденит.

Надзорниците са разрешили на редица болници да сключат договори с анестезиолози на допълнителен трудов договор с цел осигуряване на достъпност и своевременност на болничната помощ за населението в съответните области.

Всички решения на Надзорния съвет на НЗОК вижте тук.