Kоординатор ще казва в кои столични болници да бъдат насочвани пациентите с КОВИД-19 от София-област. Той ще бъде посочен от МЗ, съобщиха от ведомството.

„Координаторът ще отговаря за логистиката при привеждането на заболелите, когато има нужда от лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност“,  заяви министърът на здравеопазването  проф. Костадин Ангелов.

Той се срещна с директорите на болниците в Самоков, Етрополе, Своге, Ботевград и Пирдоп, шефът на Спешния център в столицата   д-р Георги Гелев и директорите на РЗИ за столицата и София-област – д-р Александър Златанов и д-р Данчо Пенчев. С тях е била обсъдена координацията на двете регионални инспекции с центъра за спешна помощ и филиалите му, с болниците в двете области, както и механизма за уведомяване при необходимост от привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго. До края на месеца ще започне работа и Координационният център в Инфекциозна болница, за чието създаване беше съобщено в началото на тази седмица. Там екипите на спешна помощ ще транспортират всички пациенти с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. На място медиците ще извършват триаж и линейките ще бъдат насочвани към съответните лечебни заведения. По този начин максимално ще бъдат съкратени сроковете за медицинското обслужване на пациентите и ще им бъде гарантирана навременна и компетентна медицинска помощ.

„На този етап леглата за пациенти с COVID-19 в Софийска област са достатъчни и не е нужно да бъдат разкривани допълнителни“, е уверил по време на срещата директорът на РЗИ-София област д-р Златанов.

Здравните власти работят се по всички възможни варианти, като не изключен и най-лошият сценарий за втора вълна през есента. „Правим го, за да сме подготвени като съсловие, болниците ни да са обезпечени с медицинска апаратура, да сме осигурили на персонала всички необходими лични предпазни средства, да знаем, че сме направили всичко, което обществото очаква от нас“, каза още здравният министър.

Източник: www.clinica.bg

Категория: