Лекари от „Александровска“ изкараха 24 часа в операционната

Лекари от столичната болница „Александровска“ изкараха 24-часово дежурство, спасявайки двама мъже с бъбречна недостатъчност. Медиците направиха две успешни трансплантации, които приключиха късно снощи.

Донорът е мъж на 30 години от Бургас, починал след тежък инцидент. Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите му и да спасят живота на трима чакащи за трансплантация, като черният дроб е присаден в „Лозенец“.

Сигналът за донор пристига в сряда привечер и уролозите в УМБАЛ „Александровска“ веднага започват подготовка по избор на най-подходящите пациенти, които да получат бъбреците. В лечебното заведение са извикани шестима души от листата на чакащите и след направените изследвания двама мъже се оказват най-съвместими. Това са 48-годишният Н. К. от Годеч и 52-годишният М. С. от Петрич. И двамата са на хемодиализа от 2016 г.

Вчера следобяд всичко е готово и трансплантациите започват. Присадените бъбреци проработват веднага, а мъжете са в стабилно състояние и се възстановяват в реанимацията на лечебното заведение. За пациентите това означава шанс за втори живот, а за лекарите  – поредното 24-часово дежурство, голяма част от което преминава в операционната.

Това е шеста донорска ситуация от началото на тази година. Пациентите, на които бяха присадени нови органи са вече 15. През миналата година донорите бяха 19, като с органите на починалите бяха спасени 49 болни. Отделно бяха извършени и 9 трансплантации от живи донори. Списъкът от чакащи за нов орган обаче не намалява – в момента от присаждане на бъбреци, сърце, черен и бял дроб се нуждаят над 1100 българи, като най-много чакат за бъбреци.

Статистиката показва, че над 57 % от всички българи, които са с присаден бъбрек, живеят повече от 10 години след операцията, водят пълноценен начин на живот, ходят на работа и раждат здрави деца. В момента близо 600 са живите нашенци, на които е била извършена бъбречна трансплантация, като повече от тях са били спасени именно в Александровска болница.