Лекарствата ще имат нов защитен код

На 9 февруари всички аптеки и търговци на едро в ЕС трябва да имат готовност да продават медикаменти с новия код, а компаниите да произвеждат само такива. Целта на верификацията е да се гарантира пълната проследяемост на всяка опаковка от производителя до крайния клиент. Така ще може да се сведат до минимум фалшивите лекарства, макар че техният брой в Европа е изключително нисък. Засега системата може да се ползва само за тази цел, но теоретично с нея при нужда могат да се мониторират и други дейности, свързани с движението и отпускането на лекарства.
Над 5 млн. са опаковките с лекарства, които вече притежават новия 2D-matrix код и след като са качени от производителите в Европейския хъб са трансферирани успешно към Българската система за верификация на лекарствата (BgMVS). Това съобщи за clinica.bg Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

В България в системата за верификация
трябва да се включат близо 4000 аптеки. Към момента заявления са подали над 1000 аптеки и повече от 70 болнични аптеки, но цифрите се променят всеки ден, каза Илиана Паунова. Готовност за включване в процеса са декларирали и 50-те най-големи търговеца на едро с лекарства, както и производителите. Вече проведохме тест на системата с медикаменти на български и на многонационални фирми, каза тя.

Според част от фармацевтите обаче не
всички аптеки и компании имат готовност да се включат в системата. Една от причините за това е, че по-малките аптеки нямат редовен достъп до интернет, а при по-големите проблем са ежемесечните разходи. Един четец за 2D-matrix код е около 200 лв. без ДДС, но според някои от собствениците на по-големите аптеки заради чекирането на стоката се наложи наемането на още персонал.

Аптеките, които не са готови да се включат
в процеса по верификация на 9 февруари няма да затворят врати или да спрат да продават лекарства. Поне не веднага. До изчерпване на сегашните количества опаковки без 2D-matrix кода, фармацевтите ще могат да работят. Но след това, те няма как да продават новите опаковки. Очаква се обаче да мине повече от година и повече, докато се стигне до пълно изчерпване на старите количества с опаковки.

източник: clinica.bg