Лекар с орден за граждански заслуги

Правителството предожи на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на доц. д-р Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен. Високото отличие е за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България, посочват от Министерски съвет.

Предложението за награда е направено както от представители на неправителствения сектор, така и от организации свързани със защита правата на човека, на медицински организации, сред които Българския лекарски съюз и Българското дружество по офталмология.

Доц. д-р Александър Оскар е началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“. Той е и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Доц. Оскар е инициатор на кампанията за подписване на манифеста „Заедно срещу езика на омразата“, както и на тристранния Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на външните работи и на други български институции, в тясно сътрудничество с Организацията на евреите в България, през 2018 г. страната ни бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Източник: Клиника.бг