Липсва важно лекарство за стадиране на метастази при рак, МЗ насочва към ПЕТ скенер при необходимост

Няма ги изотопите, с които се стадират ракови клетки. Така, без да има яснота на какъв стадий е болестта, не може да се проведе адекватно лечение. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков пред Нова тв.

„Водим преговори с производителя и с търговеца в България, готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. Направили сме указание към регионалните здравни инспекции и към клиниките по онкология, в която самите професори препоръчват каква е алтернативата“, уточни Пенков.

„В началото ситуацията беше много трагична, но нещата се подобриха. Сега времето за чакане е максимум 10 дни. Всичко зависи от възможността и доставките на консуматива. Дали сме си срок в рамките на три-три и половина месеца, за да възстановим доставките. Днес ще се видим с колегите от Здравната каса, за да има едно общо послание към двете администрации“, посочи зам.-здравният министър.

Министерството на здравеопазването изпрати чрез Регионалните здравни инспекции указание до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. В него се посочва, че поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Министерството на здравеопазването е имало договор за осигуряване на технециеви генератори с фирмата „Новимед Фарма“ ЕООД, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и към момента има недоставени количества в изпълнение на договора с МЗ. Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се случи.

Припомняме, че с оглед гарантиране своевременното осигуряване потребностите на населението с радиоактивни лекарствени продукти и медицински изделия, на 21.12.2018 г. здравното ведомство е провело обществена поръчка с предмет „Доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 г.“, включваща 50 обособени позиции. Процедурата е частично прекратена, тъй като за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. Предстои обявяване в кратки срокове на нова обществена поръчка, като проучване на МЗ показва, че предстои на пазара да се появят нови субекти – доставчици на технециеви генератори.

Заместник здравният министър коментира и информацията, че България е на шесто място в Европа по заразени с морбили.

„В момента щабът работи, предприемат се всички противоепидемични мерки. Локализират се областите, в които има най-много заразени“, посочи още Бойко Пенков.

Източник: www.dir.bg, Министерство на здравеопазването