Медицинските сестри всеки ден на протест с палатки

Медицинските сестри не повярваха на обещанията на здравния министър Кирил Ананиев, че властта прави всичко възможно да изпълни справедливите им искания им за по-високи възнаграждения и от утре излизат на безсрочен протест. Бунтът в бяло ще започне точно в 15 часа пред сградата на МЗ с опъване на палатки. В същия час в страната сестри ще излязат на площадите или пред болниците. Протестите ще продължат и в следващите дни, като специалистите по здравни грижи се заканиха да местят палатковия лагер и на други ключови места в София.

На среща днес с представители на протестиращите министър Ананиев за поред път увери сестрите, че с допълнителните 30 млн. лева, които държавата отпусна за общинските и областните болници, заплатите им ще бъдат увеличени от 1 април. Те обаче вече отказват да вярват на думи, искат да видят по-високите възнаграждения на фишовете си.

Според Кирил Ананиев, техните заплати зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отчете и резултатите от анализа на заплащането в различните болници. „В лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; в болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната заплата към е 668 лв., а средната брутна заплата 1166 лв.; а в общинските здравни заведения средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лева. Същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лева“, обясни здравният министър.

„Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим  методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове“, добави Ананиев. По думите му работната група ще се събере още на 26 март и ще изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, ще бъде внесена в Министерски съвет“, коментира още здравният министър.

По-рано през деня за единен стандарт, според който да се формират заплатите на медицинските сестри съобразно професионалните им отговорности, се договориха съсловната организация на сестрите с председателя на НС Цвета Караянчева и шефката на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова.

Министър Ананиев подчерта още, че на първо място е сериозният проблем с недостига на професионалистите по здравни грижи в системата. „Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда предпоследно място в ЕС, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души“, уточни той.

Източник: www.skener.news