Между 5 и 10 на сто от българите страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), показват данни на Министерство на здравеопазването. България е на първо място в Европейския съюз по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ е на трето място като причина за преждевременна смърт. 17 ноември е Световен ден за борба с това заболяване.
По данни на Световната здравна организация близо 251 милиона души на планетата страдат от него. ХОББ представлява група заболявания на белите дробове, които причиняват обструкция на дихателния поток и проблеми с дишането, тъй като дихателните пътища са стеснени. Състоянията са емфизем, хроничен бронхит и в някои случаи астма.
Честотата на ХОББ е почти удвоена от 1982 г. насам. Болестта се проявява малко по-често при мъжете, отколкото при жените. Симптомите се появяват бавно и много хора се диагностицират след 40-50-годишна възраст, въпреки че някои от тях се диагностицират и в по-млада възраст. Симптомите на хронична обструктивна белодробна болест включват кашлица, дискомфорт в гръдната област, недостиг на въздух, хрипове. Възможно е развитие на по-агресивни симптоми, като респираторен дистрес, тахипнея, цианоза, периферен оток, абнормни белодробни шумове, цианоза. Като основна причина за ХОББ специалистите посочват тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим. Други причини включват замърсяването на въздуха, инфекциозни и генетични заболявания. Годишни грипни ваксини при хората с тази диагноза намаляват обострянията, хоспитализациите и смъртността.
Все още не e открито цялостно лечение на тази болест, но повечето пациенти могат да я контролират с подходящите медикаменти и терапевтичен план.
Източник: www.clinica.bg

Категория: