МЗ промени формулата за заплатите

МЗ промени формулата за формиране на заплатите в болниците. Тя предвижда съотношението при определяне на основното възнаграждение да е 1 : 1,7 : 2, 2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар. В първоначалния вариант се предлагаше съотношение от 1 : 1.3 : 1.7, така че в момента числата за завишени.

Министър Кирил Ананиев обяви, че тръгва да разяснява методиката за заплатите. „Днес започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново“, каза той пред журналисти преди награждаването на победителите в ученическия конкурс „Посланици на здравето“.

Министърът ще обясни пред екипите на болниците конкретно как методиката ще спомогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Освен това ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните пари трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения“, допълни министърът.

Коефициентите за изчисляване на съотношението между заплатите за различните специалисти в болниците са променени, тъй като синдикатите се обявиха против първоначалния вариант. Техни изчисления показваха, че ако формулата се спази, на някои места няма дори ще трябва да се намаляват заплати. При новите числа целта е да се достигнат поне нивата от Колективния трудов договор.

Относно случая с починалото шестгодишно момиченце Мария министърът посочи, че очаква резултатите от проверката на дейността на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Националната здравноосигурителна каса.

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптери за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“. Така отговори Кирил Ананиев на въпрос за целите на Министерството на здравеопазването за следващия програмен период.

Източник: Клиника.бг