Мобилно приложение свързва лекар и пациент или що е то телемедицина?

Лекарската консултацията от дистанция – възможно ли е това у нас? Оказва се, че да. И то с безплатно приложение, което свързва лекар и пациент. Спестява време и разходи. Това е решение на дългото чакане пред лекарския кабинет. Бързо и лесно решение в непредвидени ситуации, когато здравето ни е в риск.

Хората не искат да губят време, никой не иска да чака. Работят хората и нямат време. Имал съм пациент, който ми пише в 10 часа вечерта„, каза в ефира на „Събуди се“ д-р Закария Батмаз.

Става дума за бърз преглед от дистанция. Чрез мобилно приложение, което свързва лекаря и пациента, независимо колко далеч са един от друг, и заедно се преценява колко спешна е лекарската намеса.

Вместо безцелно чатене или сърфиране в търсене на противоречива информация, какво ни е ако ни боли ухо или имаме високо кръвно, с телефон в ръка питаме приложението.

Този лайф чат обаче по никакъв начин не отменя ролята на лекаря, а приложението ще ни насочи към кой специалист да се обърнем и дали той ще направи консултация с нас онлайн или ще трябва да отидем до неговия кабинет.

Изписват се и рецепти, които важат като официален документ, което е най-голямото предимство. Изписвал съм на мои пациенти, които са в Германия и са отишли в аптеката в Германия„, казва още д-р Батмаз.

Ако се налага, освен виртуална консултация, пациентът идва и на прглед. Или ако лекарят има нужда от изследвания, ходенето до Спешен център и болница са неизбежни.

През мобилното приложение и базата данни от супер-доктори пациенти запазват час при семейния си лекар или при специалист.

Основният проблем, който искахме да решим, е трудният достъп до лекарите, който е свързан с чакане. Ти си болен, но пък трябва да стоиш по чакални„, добави създателят на мобилното приложение Healee Йосиф Дишлиев.

То е безплатно за сваляне. А лекарят сам преценява колко струват съветите му от разстояние. Ако прегледът е платен, има бутон за онлайн плащане.

Пилотно екипът от програмисти тестват апликацията с лекари дерматолози. И то с пациенти, които са наши сънародници в чужбина.

Повече от 1000 лекари от различни градове в страната имат онлайн профили, а около 50 000 пациенти средно на месец търсят лекарски съвет или предглед на живо.

Източник: nova.bg