Над половин милион деца в света са с диабет

Увеличават се случаите на деца, които страдат от диабет, алармират специалистите. Честа причина за това е затлъстяването, което родителите понякога неглежират. Или пък рядко търсят за него консултация с правилния специалист. Д-р Галина Кисьова е един от утвърдените педиатри в Детско отделение на Болница „Тракия“, в което работи от откриването му през 2014 г. Кои са най-честите ендокринологични проблеми при децата и кога един родител да посети специалиста, потихме д-р Кисьова. Д-р Галина Кисьова е родена в Стара Загора, завършва хуманна медицина в „Тракийския университет“, където по-късно придобива и специалност по педиатрия. През май 2019 г. д-р Кисьова защити още една лекарска специалност, този път в УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив – детска ендокринология.

Д-р Кисьова, вече имате втора лекарска специалност, освен педиатрия – детска ендокринология. В какви случаи най-често родителите търсят детски ендокринолог?

Нашата специалност е доста всеобхватна, въпреки че най-популярното схващане сред хората е, че детските ендокринолози се занимават с детски диабет. Но това е специалност, която има и отношение към деца с изоставане в ръста, които имат проблеми със щитовидната жлеза или други хормонални нарушения, например менструални проблеми при големите момиченца. Разбира се, причина да се потърси помощта на детски ендокринолог може да бъде проблем в половата система на детето, както и проблеми, предизвикани от жлезите с вътрешна секреция като цяло.

На каква възраст най-рано един детски ендокринолог може да установи, че едно дете има ендокринологичен проблем?

Много е специфично, защото при заболяванията, свързани с надбъбречната жлеза, понякога произлизат и проблеми с идентификацията на пола. Така че детския ендокринолог може да се окаже необходим веднага след раждането на детето. Има бебета, които се раждат с неясен пол и специализиран екип с участието на детски ендокринолог трябва да определи гражданския пол на детето. По принцип всеки един общопрактикуващ лекар, когато забележи, че едно дете изостава с ръста, трябва да го насочи за консултация с детски ендокринолог, особено ако то вече е навършило 2-годишна възраст.

Може ли затръстяването в детска възраст да се окаже ендокринологичен проблем?

За съжаление в около 15 процента от случаите проблемът със затлъстяването при децата се оказва ендокринологичен. Затова децата със затлъстяване трябва да се насочват и към детски ендокринолог, но личните лекари го правят рядко. Колкото по-навреме „се хване“ едно ендокринологично заболяване, толкова по-добър е шансът то да бъде излекувано, особено при децата. Ако едно затлъстяване се овладее още в детска възраст, то няма да доведе до сериозните усложнения, които имат възрастните и обратно. Причината е, че при възрастните затлъстяването е обратим процес. Докато нелекуваното затлъстяване при децата води много по-рано до сърдечно-съдови усложнения, до неврологични заболявания и други проблеми, които се усложняват с израстването му. В днешно време затлъстяването при децата най-често е следствие на диетичен проблем. При над 85% от подрастващите наднорменото тегло е свързано с проблеми с храненето, но така или иначе, дори проблемът да е следствие от неправилно хранене, нашата работа като ендокринолози също включва да обясним на тези деца и на техните родители как е правилно да се хранят, какъв режим да спазват и как да се предпазват от усложненията. Защото статистиката в последните години показва, че високият процент на затлъстяване в Европа и в Америка води много по-често до отключването на диабет тип 2, който не беше типичен за децата. А ето, че вече броят на случаите на това заболяване в детска възраст се увеличава стремглаво в цял свят.

Диабетът ли е най-честото ендокринологично заболяване при децата?

Не, но диабетът, особено тип 1, за съжаление всяка година в световен мащаб нараства. Статистиката сочи, че през последните 10 години процентът на заболелите деца от диабет тип 1 се увеличава с 1,4% на година. Като следствие днес в света от има над половини милион деца, които страдат от диабет.

Практиката Ви на педиатър ли ви насочи да специализирате и детска ендокринология?

През годините попаднах на няколко по-заплетени случаи, свързани с ендокринологични проблеми, които успяхме да разрешим успешно. Освен това още докато специализирах педиатрия се наложи да придружа едно дете до Лондон, което имаше нужда от операция на панкреаса. Трябваше да се отстрани панкреаса, за да може да живее нормално. В лондонската болница много харесах начина на работа в отделението и може би тогава реших да се насоча към детската ендокринология. Ендокринологията има все по-тесни връзки с генетиката. Доста от заболяванията се доказват с генетични изследвания, които се правят в чужбина. Успяхме да направим такива изследвания на няколко деца, които по принцип са скъпи, но колегите от чуждестранните болници ги направиха по техни програми така, че излязоха безплатно на родителите и се радвам, че успяхме да помогнем.

Със съкращения.

Източник: clinica.bg