Над 153 000 българи със сърдечна недостатъчност

Над 153 000 българи са чули диагнозата сърдечна недостатъчност. 95% от тях са на възраст над 60 г., като 54% от болните са жени, а мъжете са 46%. Болестите на сърцето остават водеща причина за смърт и хоспитализации у нас, макар повечето българи да се страхуват най-много от рака и да пренебрегват симптомите на сърдечно-съдовото заболяване. Това обявиха топ кардиолозите – проф. д-р Арман Постаджиян, проф. д-р Пламен Гацов, доц. д-р Мария Токмакова и проф. д-р Иво Петров.

Проучване на изследователска компания „Естат“ показва, че хората не оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания, като само 30% от анкетираните смятат болестите на сърцето за водеща причина за смъртност у нас. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Близо 80% от анкетираните пък са чували диагнозата сърдечна недостатъчност, но не са запознати с прогнозата, симптомите и възможностите за пациентите. От анкетираните 6,5% съобщават, че страдат от сърдечна недостатъчност, а 12,8 % от всички хора над 60 години живеят с диагнозата.

„Днес българинът все по-осезаемо се страхува от онкологичните заболявания, но реално умира от сърце. 65% от хората губят живота си не от рак, а от сърдечно съдови заболявания“, сподели проф. Д-р Пламен Гацов, председател на Работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България и началник на кардиологичната клиника в Втора МБАЛ в София.

„Причина за увеличението на болните и смъртността е лошо овладяната хипертония на пациентите“, смята проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница „Св.Анна“. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа лекарите отчитат коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, както и предсърдното мъждене. „Основният симптом на сърдечната недостатъчност е недостигът на въздух. Може да се изпита при физически усилия, може да се получи и в покой. Ако е в покой сме безумно закъснели“, обясни проф. Постаджиян.

Рисковите фактори за заболяването са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане. Всички те са свързвани с начина на живот, предупреждават медиците. Според тях, в България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема. Затова по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност, която се провежда от 6 до 12 май, кардиолози от цялата страна ще посетят 13 града у нас, за да разкажат на хората за рисковете, които крие сърдечната недостатъчност, както и за симптомите, които не бива да се подценяват. Лекарите ще призоват възрастните редовно да преглеждат сърцето си и ще ги запознаят с всички съвременни методи на лечение.

„Въвеждането на нови здравни технологии в лечението на сърдечна недостатъчност променя живота на пациентите и може да намали с 20% риска от сърдечно съдова смърт и хоспитализации“, подчерта проф. Иво Петров от Сити Клиник Сърдечно-съдов център. По думите му около 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност губят живота си до 5 години след поставяне на диагнозата.

Добрата връзка лекар-пациент, добре обучения и знаещ пациент, който знае как да реагира във всеки един етап от заболяването си, както и адекватното проследяване на състоянието са ключовите стъпки за добрата прогноза на диагнозата сърдечна недостатъчност, обобщиха кардиолозите.

Източник: Скенер.нюз