Над 170 души бяха изследвани по време на кампанията за борба с тютюнопушенето

Приключи едномесечната кампания за борба с тютюнопушенето, стартирана в рамките на програма „Университет за пациенти” на Национална пациентска организация, съвместно с I Quit Smoking България. В трите скринингови акции взеха участие над 170 души на възраст между 18 и 67 г. Освен измерване на дишането, те получиха и безплатна консултация от специалист и бяха информирани за рисковете и вредите, свързани с тютюнопушенето, както и за начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Кампанията стартира на 9 май с пресконференция, която се проведе в Пресклуб БТА в София. В пресконференцията взеха участие д-р Ваня Мацанова, специалист по физикална медицина, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация и г-н Светозар Буков, представител на IQS България.

Първата скринингова акция за измерване на въглероден оксид (CO) в белите дробове се проведе на 15 май, по време на изложението Булмедика/Булдентал. На щанда на Национална пациентска организация бяха изследвани 23-ма пушачи на възраст между 22 и 65 г. Само 6-ма от изследваните показаха ниско съдържание на въглероден оксид в организма, останалите 17 показаха средни и високи стойности. Всички те получиха безплатна консултация за начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Втората акция от кампанията за борба с тютюнопушенето се проведе на 31 май на езерото „Ариана” в парк Борисова градина, по повод Световния ден без тютюнев дим. В нея се включиха 54 пушачи на възраст между 18 и 67 г. На 22-ма бяха отчетени ниски стойности, пушачите със средни стойности бяха 20, а 12 от включилите се в акцията показаха много високо съдържание на CO в белите дробове.

Последната скринингова акция се проведе на 7 юни по време на изложението „Мисия здраве” пред НДК. На 68 активни пушачи беше измерено съдържанието на въглероден оксид в белите дробове. 23-ма от пушачите показаха ниско съдържание, 27 от пушачите показаха средно, а 18 души – високо съдържание на въглероден оксид в организма.

Обобщени резултати от акциите:

• 51 пушачи c ниско съдържание на CO в белите дробове
  • 55 пушачи със средно съдържание на CO в белите дробове
  • 39 пушачи с високо съдържание на CO в белите дробове

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вредите от тютюнопушенето и иновативната методика I Quit Smoking, можете да получите на сайтовете www.iqsbulgaria.com и www.uni.npo.bg, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)