Над 250 човека подкрепиха хората с диабет с крос в Борисовата градина

Над 250 човека взеха участите в крос под надслов „<6“ – крос в подкрепа на хората с диабет, с който на 15 ноември 2015 г. (неделя) в парк „Борисова градина” Асоциация „Диабет тип 2“, съвместно със Столична община, отбеляза Световния ден за борба с диабета. Събитието бе официално открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който насърчи организирането на повече подобни инициативи и призова хората да спортуват активно.

Спортното събитие започна с 3 старта в три различни трасета – 1 км. за деца, 1,5 км. и 3 км. за възрастни, като в тичането се включиха над 50 деца, които получиха медали за участието си от световния шампион.

Участие в кроса взеха хора с диабет, техни приятели, спонсори на събитието, представители на пациентски организации, деца от детско-юношеската школа „Левски-Раковски, както и много активно спортуващи граждани. Стартовите номера на всички участници бяха включени в томбола, с която бяха раздадени много награди, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот.

Събитието бе реализирано с партньорството на Младежки спортен клуб „София-Европа“ и Национална пациентска организация, чийто представители изразиха надежда, че в бъдеще ще бъдат организирани още много подобни инициативи.

Организаторите на събитието отново подчертаха значението на физическата активност за предотвратяване на дибаета, като акцентираха върху това, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 /максималната референтна стойност определена от СЗО за наличие на захар в кръвта/.

Спортното събитие се проведе за първи път тази година, а от Асоциация „Диабет тип 2“ заявиха, че ще превърнат този крос в ежегодно събитие, с което да отбелязват борбата с диабета, насърчавайки здравословния начин на живот и напоняки, че именно чрез спортуването диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат.