Народното събрание „скъсва връзката” с хепатита в подкрепа на усилията за елиминиране на заболяването

На 25 юли 2018 г. (сряда), от 10:00 до 13:00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2) ще се проведе информационна инициатива за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита 2018 г.

По време на акцията ще бъде представена пред медиите и народните представители за първи път приетата резолюция от регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions). Документът е одобрен и изготвен в рамките на експертната среща за изработване на резолюция от събитието, с участието на следните експерти: г-н Жан-Люк Сион, представител на Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” – звено С3 Заплахи за здравето, д-р Антонс Мозалевскис, представител на Световната здравна организация – Регион Европа, г-н Никос Дедес, председател на Европейската група за лечение на СПИН (EATG) и г-жа Маринела Дебу, зам.-председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA). Резолюцията има за цел да идентифицира основните проблеми, които са сходни за страните от Централна и Източна Европа по темата за вирусните хепатити и ХИВ и да ги постави в дневния ред на институциите.

В рамките на инициативата, в почивката на пленарното заседание (около 11:30 ч.), ще се проведе среща с медиите, участие в която ще вземат д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация за България, д-р Станимир Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист” и г-жа Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”. Покана за участие в събитието е изпратена до г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и г-жа Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването.

По време на акцията организаторите ще запознаят народните представители и посетителите на Народното събрание с идеите и целите на кампанията, като на всеки желаещ ще бъде дадена жълта вратовръзка (за господата) или жълто фишу (за дамите), които са символи на кампанията. Те ще бъдат помолени да демонстрират подкрепата си чрез символично разрязване на „връзката с хепатита”. Ще бъде осигурен и професионален фотограф, който ще прави снимки, които ще бъдат качвани в реално време на фейсбук страниците на сдруженията.

Целта на събитието в Народното събрание е да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успеваемост на лечението между 95 и 100%. Все още обаче не съществува национална програма за скрининг и превенция на вирусните хепатити, създаването на която ще бъде в унисон с препоръките от стратегията на Световната здравна организация за елиминация на хепатита до 2030 г.