Наталия Маева за оставката на директора на Изпълнителна агенция по трансплантации

Днес стана ясно, че директорът на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова е подала оставка. В нея тя е поискала от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да бъде освободена по взаимно съгласие, съобщиха от ИАТ.

Наталия Маева – член на Управителния съвет на Национална пациентска организация коментира подаденото заявление за напускане за в. „Монитор“.

„Не знам защо д-р Симеонова е депозирала оставката си, това е лично волеизявление. Но, може би една от причините е неподновеният договор в „Евротрансплант“, в момента тече процедура за подновяването му.“ Тя уточни, че въпросният договор е изтекъл през месец май 2017 г., като е бил сключен за две години. Последният наш сънародник, който е бил включен в листата на „Евротрансплант“ броени дни преди изтичането му, е трансплантиран на 14 май т.г. във Виена.

Маева припомни, че по линия на тази международна организация от 2014 до 2018 г. на 7 български пациенти е трансплантиран бял дроб. Към момента в листата на чакащите са 16 души между 18 и 50-годишна възраст.

Междувременно, запознати припомниха, че през миналата година България не е подала органи за трансплантация чрез „Евротрансплант“. Те не изключват това да е една от причините подновяването на договора да се бави.

В края на миналия месец министър Ананиев каза, че се водят преговори с три държави за приемане на български пациенти за трансплантации на бял дроб.

по материал от: monitor.bg