Наталия Маева: „Отказът от лечение за агресивни пациенти може да се тълкува двузначно“

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти съгласно записаното , съобщава БНТ. Изключение ще се прави единствено ако пациентът е в спешно състояние. Самите медици обаче признават, че позовавайки се на положената клетва, едва ли ще има лекар, който да откаже медицинска помощ на пациент. В Етичния кодекс на лекарите е записано отдавна, че на агресивен пациент може да бъде отказана помощ. От тази година въпросният текст вече е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и НЗОК.

Националната пациентска организация определя новото правило като добро, но предупрежвава за подводни камъни при тълкуването на текста.

Говорителят на организацията Наталия Маева коментира пред БНТ, че може някой лекар наистина да откаже медицинска помощ и да се стигне до неприятен завършек с пациент в спешно състояние. През първите шест месеца на 2019 г. над медици в спешни отделения са общо 34. 230 пък са случаите на вербална агресия.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че често пациенти си позволяват да се държат грубо само защото не може да се отказва лечение в кабинета.