Национална пациентска организация отново Ви очаква на Мисия Здраве

И тази година посетителите ще могат да се възползват от безплатни изследвания на щанд 6.7

Национална пациентска организация за поредна година е партньор на здравното изложение „Мисия Здраве“ и ще предложи на посетителите безплатни скринингови акции за хепатит, диабет, изследване на дишането, заболявания на щитовидната жлеза. Продължаваме и партньорството си с Националния център по трансфузионна хематология, който и тази година ще проведе кръводарителска акция.

Ден 1 – 27 септември 2019 г. (петък)

В първия ден от Изложението, от 12:00 до 18:00 ч. ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвна захар. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на диабета и предиабета и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Успоредно с това Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване на нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак/засъхнала кръв, тъй като това може да доведе до отчитане на грешни резултати.

Ден 2 – 28 септември 2019 г. (събота)

Вторият ден на Изложението ще стартира с кръводарителска акция, която ще е в интервала 10:30-15:30 часа. Екипите на Националния център по трансфузионна хематология ще очакват всички желаещи на възраст между 18 и 65-годишна възраст да дарят кръв в организирания при шатрата на Национална пациентска организация пункт с линейка. Изискването към кръводарителите е да са клинично здрави и да са приели храна и напитки преди да дарят кръв.

Сред приключването на кръводарителската акция, от 16:00 до 19:30 ч. (или до изчерпване на количеството тестове) ще се проведат скринингови изследвания за хепатит C. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” в рамките на 5 до 10 минути. За провеждане на това изследване няма ограничения за консумация на храна и напитки.

При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място, ще му бъдат предоставени информационни материали за заболяването и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

Ден 3 – 29 септември 2019 г. (неделя)

В третия ден на Изложението, в интервала от 10:00 до 14:30 часа, Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог. Целта на тази инициатива е повишаване информираността за този тип заболявания с акцент към навременната профилактика и ранното диагностициране.