Национална пациентска организация откри изложба на „Моста на влюбените” в София

На „Моста на влюбените” пред Национален дворец на културата в София Национална пациентска организация откри изложба на 60 пана, съдържащи кратка информация по различни социалнозначими заболявания и теми. Изложбата се реализира с любезната подкрепа на Столична община и със съдействието на Новартис България.

Целта на тази изложба е да представи по един ненатрапчив и достъпен начин изключително важни проблеми, които нерядко се пренебрегват и дори биват стигматизирани. Прекрасни фотографии от различни страни ще се допълват от кратки текстове, които дават информация за симптомите и същността на различни заболявания, сред които редица редки хронични, автоимунни и болестни състояния.

Именно чрез представянето им по подобен начин Национална пациентска организация се надява да създаде интерес сред обществото и да съдейства за повишаване на здравната култура на българските граждани, като същевременно акцентира върху значението на навременната профилактика и превенцията.

Национална пациентска организация вярва, че знанието е един от основните фактори за поддържането на добро здраве. Шопенхауер е казал, че „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо!“. Здравето на българите се влошава през последните години, все повече от заболяванията хронифицират и се налага да бъдат контролирани през целия живот на човек. Именно поради това профилактиката и превенцията трябва да се превърнат в основен приоритет на всеки един от нас.

Ранната диагностика от своя страна често пъти дава шанс за пълно излекуване на едни от най-коварните заболявания.