Национална пациентска организация представи проект за изграждане на първия по рода си Национален пациентски център

Национална пациентска организация представи проект за създаване на първия по рода си Национален пациентски център, сградата за който беше предоставена от Столичен общински съвет. По време на специалното събитие, което се състоя в бъдещата сграда на Центъра на ул. „Васил Петлешков“ №41 и в присъствието на г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на Община Подуяне – г-жа Ева Митова, бяха представени визуализации на идейния проект, както и основните дейности, които ще се развиват в него.

Министър Москов изпрати специален поздравителен адрес от името на Министерство на здравеопазването, в който приветства инициативата и изрази надежда, че този проект ще допринесе за осигуряването на по-качествени комплексни здравни и социални услуги и ще подобри здравната грижа за всички граждани.
„Благодаря ви за това, което правите за всички нас като граждани, благодаря също на кмета на район Подуяне, г-жа Ева Митова, която успя да намери подходяща сграда за създаването на Национален пациентски център. Идеята и мисията на Национална пациентска организация са изключително благородни и се радвам, че това се случва в София и е поредният пример за успешен модел на сътрудничество между Общината, неправителствения сектор и бизнеса“, заяви г-жа Йорданка Фандъкова по време на своето изказване.
„За мен беше удоволствие да защитавам този проект, с който да бъдем в услуга на обществото“ бяха първите думи на г-жа Ева Митова, която изрази своите надежди, че много скоро Центърът ще бъде повече от идеен проект.
Председателят на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев връчи специален плакет като израз на признание и уверение, че заедно с пациентските организации ще работят за решаването на проблемите в българското здравеопазване. Значението на съвместната работа между съсловните организации и пациентската общност подчертаха и зам.-председателят на Български фармацевтичен съюз г-н Тодор Найденов и г-жа Милка Василева – председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Г-жа Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, заяви, че Националният пациентски център е мечтата на българските институции, които винаги са искали в България да се предлага комплексно и качествено обслужване на пациентите. „Ние ще бъдем Ваш партньор и ще бъдем на разположение с целия капацитет от информация, с който разполагаме“, добави г-жа Кръстева.
Сред специалните гости на събитието бяха инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, който оцени важността на идеята и подчерта, че хората имат нужда от такъв Център. Според г-жа Зоя Паунова, зам.-председател на Български форум на бизнес лидерите, инвестицията в здравето е изключително важно нещо. Тя оцени проекта като иновативен и сподели, че стартът на подобно начинание отново поставя България на първо място сред визионерите и страните, които строят бъдещето.
В присъствието на всички присъстващи гости, сред които представители на пациентски организации, строителни фирми, фармацевтични фирми, представители на медиите и други официални лица, Управителният съвет на Сдружението връчи и специална грамота на своя първи дарител – архитектурното студио, което изработи визуалния проект на Националния пациентски център.
Националният пациентски център в България ще бъде изграден по европейски модел, като в ЕС вече има изградени два подобни центъра – в Холандия и Швеция. Национална пациентска организация ще заимства добрия опит и ще създаде подобен център, адаптиран за нуждите на българските граждани.
Част от дейностите, които ще се развиват в центъра, ще бъдат свързани с: повишаване здравната култура на българското общество; интеграция на хората с увреждания; популяризиране на България като дестинация изследвания, ранна диагностика и лечение на социално-значими заболявания; подобряване на здравните политики в страната; изпълнение на европейски програми и проекти; предоставяне на разнообразни социални услуги за уязвими групи от обществото.
В центъра ще бъдат изградени: спортни площадки за хора със специални потребности; център за семинари и обучения; здравен информационен център; специализирана здравна библиотека; център за развитие на здравния туризъм в страната; център за защита правата на пациентите; социален център за обмен на употребявани медицински помощни средства и предоставяне на палиативни и домашни грижи.
Реализация на инициативата
За изграждането на Националния пациентски център ще бъдат привлечени множество партньори, сред които: компании, работещи в сферата на производство и доставка на строителни материали; производство и монтаж на дограми; строители и строителни бригади; озеленяване; спорт и спортни съоръжения; мебели, дървообработка и обзавеждане. НПО ще се обърне и към частни, държавни и неправителствени структури и организации; фармацевтични компании; фондове за подпомагане на неправителствения сектор и европейски фондове, медии и държавни и местни институции за реализиране на инициативата.