Национална пациентска организация подкрепя исканията на медицинските сестри

Национална пациентска организация подкрепя исканията на медицинските сестри, които те планират да изразят чрез национален протест на професионалния си празник – 12 май.

Национална пациентска организация счита, че медицинските сестри са ресурс, който трябва да бъде съхранен на всяка цена, тъй като те рамо до рамо с лекарите се борят за съхраняването на човешкия живот. А именно здравето е най-важният капитал на нацията. Всички ние трябва да изкажем своята благодарност към професионалистите по здравни грижи, тъй като въпреки всички препятствия, с които се налага да се борят, изпълнявайки своите професионални задължения, те продължават да са всеотдайни към работата си, за която заслужават признателност и достойно остойностяване на труда им.

Особено притеснителни за бъдещето на нацията ни са данните, че на системата ни са нужни още 30 000 сестри, като този брой непрекъснато ще се повишава заради нарастващата възраст на медицинските сестри и непривлекателното заплащане и условия на труд. Липсата на кадри вече е осезаема в българските болници и Национална пациентска организация смята, че ако не се разпише и въведе дългосрочна стратегия за справяне с проблема, българската здравна система и българският пациент ще усещат тази липса все по-осезаемо.

С утрешното отбелязване на Международния ден на медицинските сестри – 12 май, съчетано със справедливия им протест, Национална пациентска организация иска да напомни на всички български граждани, че професионалистите по здравни грижи са ценност, която трябва да съхраним и за която трябва да сме благодарни, тъй като те, също като лекарите, са превърнали в своя професия хуманизма и грижата за другия.