Национална пациентска организация подкрепя усилията за мерки срещу замърсяването на въздуха

Национална пациентска организация се включи в инициативата за взимане на спешни мерки срещу замърсяването на въздуха в България. В експертния форум „Чист въздух за здраве в София“, който се проведе на 30 май 2018 г., участва и председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Той представи гледната точка на пациентите и говори за нуждата от партниране между лекари, пациенти и институции, както и за възможните решения и нуждата от превенция. Първото по рода си събитие се организира от сдружение „Въздух за здраве“ и алианс „Здраве и Околна Среда“ (HEAL).

На него беше подписан общ Меморандум, с който се предупреждава обществото за сериозността на проблема, засягащ пряко здравето на хората. В документа здравни организации и експерти се обединяват около общи действия за намаляване на замърсяването на въздуха в България. Меморандумът съдържа конкретни ангажименти, които организациите поемат, както и мерки за справяне с опасното за здравето запрашаване на въздуха.

Факти за замърсяването на въздуха в София вижте в този файл: City Factsheet – Sofia Bulgaria.

Факти за замърсяването на въздуха в България вижте в този файл: Global_Factsheet – Bulgaria.