Наш медик в борда на топ списание

Български лекар стана член на Борда на едно от най-влиятелните медицински списания в света – International Neuroradiology. Той е д-р Александър Сираков от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение.

International Neuroradiology е лидерско издание в областта на мозъчно-съдовите заболявания. Главен редактор е японският професор Масаки Комияма. Всички останали членове на борда са световноизвестни професори и доценти.

28-годишният д-р Сираков е не просто първият българин, който успява да достигне толкова висока позиция в елитно медицинско списание, но и единственият член на управлението му на такава възраст. Българският лекар отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“. Това означава, че той има последната дума за публикациите на светила като проф. Ханс Хенкес и проф. ШарбелМонайе, които познаваме от съвместните им операции с доц. Станимир Сираков в София. „Много се радвам, че нашият колега успя да се развие на толкова високо научно ниво и да има статии с по-висок импакт фактор от професорите и доцентите у нас.

Това е голямо признание – за нашия център, който е водещ в страната в областта на медицинската практика, а вече е признат и от научната общност по света, и за българската наука като цяло“, казва доц. Станимир Сираков, началник на Центъра по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Д-р Александър Сираков вече е преминал през редица специализации. Той е прекарал два месеца в клиниката на едно от топ имената в областта на неврорентгенологията проф. Педро Лиликв Буенос Айрес. Още толкова е работил при проф. д-р Кирил Орлов в Новосибирск – едно от местата, където се правят най-много съдови малформации в света. Бил е на обмяна на опит и при проф. Ханс Хенкес, който е световният номер едно в областта на мозъчните аневризми.

В Центъра по мозъчно-съдови заболявания д-р Сираков идва още като студент в трети курс преди 7 години. Първоначално само наблюдава работата  началника си. Постепенно започва да поема част от задачите, а днес вече може да се справи сам с 80% от случаите, които се третират.

Източник: www.clinica.bg