Национална кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Министерство на здравеопазването, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители подкрепят кампанията. На 29.10.2022 г. в лилав цвят - цветът на борбата с инсулта, ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“, а община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“. През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Инициативата има за цел да запознае обществеността със симптомите на инсулта и необходимостта от предприемането на бързи и решителни действия, които са ключови за спасяването на човешкия живот. Кулминацията на кампанията ще бъде изложба на картини под надслов „Преоткриване“. Творбите са дело на Донка Димитрова - (дама, преживяла два инсулта), която чрез картините си доказва факта, че животът след инсулт може да бъде пълноценен и качествен. Събитието ще стартира на 29.10.2022 г. (събота) от 13:00 часа в централното фоайе на хотел Царска баня в гр. Банкя и ще се проведе под патронажа на г-жа Фандъкова, кмет на Столична община.
Следете за новини и повече информация за събитията на фейсбук страница @stroke.bg или на сайта на Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bg. За допълнителна информация: Дорина Добрева, Председател на Асоциацията за инсулт и афазия Тел.: 0893 66 88 50