НЗОК иска отлагане с година на плащанията на медицинските изделия за хората с увреждания

Надзорният съвет на НЗОК е възложил на управителя на Касата да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи преминаването на заплащането на медицински изделия, които в момента се плащат от МТСП към системата на Министерство на здравеопазването и Здравната каса.

Идеята е изделията, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания да продължат да се покриват от Социалното министерство до 1 януари 2021 г., а след тази дата тези разходи да се покриват от МЗ и НЗОС.  Това става ясно от публикуваните решения на Надзорния съвет на НЗОК от заседанието на 24 юли.

Припомняме, че според приетите промени през Закона за бюджета на НЗОК Касата трябваше да започне да заплаща медицинските изделия и помощните технически средства за хората с увреждания от 1 януари 2020 г.

Надзорниците са утвърдили нова стойност на 100 на сто реимбурсирани медицински изделия със задна дата от 1. 01.2019 г. до 31.05.2019 г. При „Медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания“ стойността им трябва да е до 30 000 лв., с изключение на медицински изделия при ендоваскуларно лечение на инсулт, за които пределната стойност е до 13 500 лв. Пределната стойност, до която НЗОК ще заплаща мозъчната лимфодренираща клапна система пък е до 7 080 лв., става ясно още от публикуваните решения.

Надзорниците са задължили управителя на НЗОК да поиска от областния управител на София офис сграда или свободни работни помещения за безвъзмездно ползване. Причината е, че вида и обема дейности на институцията се разширявали. Някои от дирекциите вече бяха преместени в Центъра по хигиена и в случай, че молбата на управителя бъде одобрена от областния управител централното управление на Здравната каса ще се помещава в три сгради.

Припомняме, че на заседанието Надзорният съвет взе решение НЗОК да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. „Взехме решение да бъде заплатена дейността на болничните лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. За да не се акумулират и трупват лихви, дейността ще бъде заплатена със средства от оперативния резерв, а парите ще бъде преведени заедно със следващото плащане от Касата“, каза след заседанието председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

Източник: Здраве.нет