НЗОК харчи най-много за кардиология и гастроентерология и терапиите за хепатит и сърдечносъдови болести

Частните болници гълтат най-много от парите на касата, като делът на средствата за тях вече е 31.1% от бюджета за болнична помощ на НЗОК. Това стана ясно по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. За държавните клиники отиват 29.5% от средствата, за областните болници – 19.7%, а за общинските – 15.7%. Средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., като в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лева. Близо 450 хиляди българи пък са се лекували не в града, в който живеят и съответно за тях са били пренасочени средства от една районна каса към друга, най-често към столичната.

„От дейностите най-голям дял в структурата на разходите формират кардиологията, гастроентерологията, каридохирургията  и хирургията. Най-голям разход при лекарствените продукти имат терапиите за хронични заболявания на черния дроб и сърдечносъдовите болести“, отчете зма.-здравният министър и шеф на Надзорния съвет на касата Жени Начева.  По думите й доста пари са отишли и за болнично лечение, свързано с радиоактивната и роботизирана хирургия на онкологични и неонкологични заболявания и ПЕТ-скенерите.

Въпреки че имаха известни претенции и забележки, депутатите от ресорната комисия приеха с 12 гласа „за“ и 8 „въздържал се“ отчетите за бюджета и дейността на НЗОК за 2017 г. По думите на Начева общият размер на отчетените приходи за миналата година е 3,581 млрд. лава, а общият размер на разходите и трансферите е 3, 571 млрд. лева.

Излишъкът от 10 млн. лева беше на път да скара народните представители от различните парламентарни групи, но в крайна сметка зам.-министърът предложи компромис – парите да влязат в бюджета за 2019 г. „Няма как да бъдат използвани сега с решение на Надзорния съвет, защото нямаме такива правомощия. Правомощия за разпределението им има само Народното събрание и то в проекта за бюджета на НЗОК за 2019 г. Предлагам да ви представим това решение по-нататък“, обясни Жени Начева.

Източник: skener.news