Нивото на детската смъртност у нас е двойно по-високо от ЕС

През 2017 г. е достигнато най-ниското в цялата история на демографската статистика у нас равнище на детската смъртност -6,4 промила, но въпреки това то остава по-високо отколкото средното за ЕС – 3,6 промила. Перинаталната детска смъртност продължава да намалява, постнеонаталаната запазва нивото си от 2016 г. Намалява показателят за мъртвородени деца спрямо предходната година – 6,3 промила, но все още е по-висока от средната за ЕС – 4,7 промила. Това стана ясно от доклад с данни за 2017 г. и отчета на изпълнението на Националната здравна стратегия 2020, цитиран от министъра на здравеопазването Кирил Ананаиев по време на вчерашната парламентарна комисия по здравеопазване.

По думите му България следва общата за ЕС тенденция на застаряване на населението, но с по-неблагоприятно съотношение.

Според данните населението над 65 години у нас са 21%, децата под 14 години – 14,2%, докато в ЕС населението над 65 години е 19%, а децата до 14 години – 15,5%. Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението.

Средната продължителност на живота се увеличава и вече е 74,76 години, докато в ЕС – 80,9 години. Запазва се дълготрайната тенденция на намаляване на раждаемостта в България като от 9,1 промила през 2016 г., през 2017 е 9 промила., спрямо средното равнище на раждаемост в ЕС от 10 промила. Общата смъртност в България през 2017 г. – 15,5 промила, нараства спрямо 2016 г., когато е била 15,1 промила и продължава да бъде най-висока в ЕС, чийто среден показател е 10,2 промила.

През 2017 г. у нас не са регистрирани заболявания от дифтерия, тетанус, рубеола и полиомиелит. Регистриран е епидемичен взрив от морбили със 167 заболели в три области на страната. Имунизациите със задължителни ваксини през 2017 г. са изпълнени с имунизационен обхват под 95% с изключение на първичната имунизация срещу туберкулоза. През 2017 г. намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година. Най-висока е заболеваемостта от рак на млечната жлеза и женските полови органи.

Хоспитализираните в стационарите на лечебните заведения през 2017 г. са повече в сравнение с 2016 г. освидетелстваните лица над 16-годишна възраст с призната трайна намалена трудоспособност през 2017 г. са 8,7 на 1000 население и намаляват спрямо 2016 г.

Рискови фактори – тютюнопушене, употреба на алкохол, намаляване на двигателната активност и нездравословното хранене. Основната опасност пред населението в България са хроничните незаразни болести, които са основната причина за смърт и намалена нетрудоспособност.

„Проблемът на България не е в ниската раждаемост, а в ранната предвидима смърт. Това говори за неефективност на здравната система“, коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов .

„Колкото и да говорим, че детската смъртност е намаляла, тя остава два пъти по-висока. Основната причина са състояния в перинаталния период. Това означава, че ефективността на лечебните мерки не са ефективни. Това не е упрек към вас, тъй като вие сте министър от 13 месеца. Оценявам вашите усилия, но една птичка пролет не прави“, каза още проф. Михайлов.