Новата детска болница – със специален статут

Бъдещата детска болница няма да е регистрирана по Търговския закон, а ще има специален статут. Основното ядро в нея ще бъде съществуващата в момента Педиатрия. В това отношение здравното ведомство и медицинският персонал на болница „Проф. д-р Иван Митев“ нямат различия. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството и лекарите от лечебното заведение.

Той пропомни, че изграждането на новата комплексна детска болница, трябва да приключи до 2 години. Тя ще бъде регистрирана по параграф 5 от Закона за лечебните заведения. Eвентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време, обясни ресорният министър. Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през месец септември ще започне и същинското изграждане на здравното заведение.

Представителите на медицинския персонал запознаха министъра с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения. Кирил Ананиев съобщи, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Ще бъдат обсъдени и проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. Тази дискусия ще продължи и при подготовката на НРД за 2020 г. До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното ведомство съвместно със съсловни организации и асоциации. Тя ще даде визията за нивата на възнагражденията за персонал в лечебните заведения.

Протестът на медиците от Педиатрията ще се проведе в четвъртък, въпреки срещата с министъра. Лекарите и медицинските сестри са недоволни от условията, в които работят и предупреждават, че докато бъде построена новата детска болница, има риск да останем и без единствената съществуваща в момента.

Източник: www.clinica.bg