Нови клинични пътеки, алгоритми и рамков договор, както и здравен модел, обеща здравния министър

„Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента относно състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

„До края на тази година ще има нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за 3-години, нови правила за медицински дейности. Ще инвестираме в купуването на линейки. Работим в посока специализацията на лекари. Подготвяме и нова стратегия за развитие на здравеопазването в България“, обясни още Ананиев.

Той отново потвърди, че няма да се закриват отделения, а напротив – ще се откриват нови.

„В последните 2-3 седмици обиколих редица болници в различни региони на страната. Има областни болници, които работят прекрасно. Тези здравни заведения, които имат нужда от специална подкрепа, са във Видин, Враца, Ловеч, Кюстендил, Хасково. Там отделяме специално внимание, водим разговори с кредитори и банки, разсрочваме задължения, постигаме договорки да не блокират сметките на болниците, за да може персоналът да си получава възнагражденията. Всички инструменти, които имаме налични, ги използваме. Преди година и половина, когато заех този пост, се говореше за фалит на поне 20 болници в страната. Сега има трудности с няколко лечебни заведения, но за фалити не можем да говорим“, каза още министър Ананиев в парламента.

Министърът описа накратко състоянието на 3-те големи болници в Северозапада.

Той сподели, че сред оздравителните мерки за болницата във Враца са, че в отделенията по спешна медицина, образна диагностика и реанимация ще се търсят допълнителни специалисти. Специализантите ще идват направо от студентската скамейка. 8 млн. лв. са просрочените задължения на болницата. ще има банков кредит за оздравяване финансовото състояние на лечебното заведение, каза Ананиев.

Във Видинската болница дълговете се обслужват равномерно, няма опасност от запор на сметките. Проблем има с намирането на медицински специалисти. Според Ананиев АГ-отделението и това по физикална терапия имат потенциал на развитие. Едва 100 раждания от началото на годината във Видинската болница е имало.

Болницата в Монтана е в добро финансово състояние, има недостиг единствено на уролози.

113 хиляди пациенти са преминали през общо 2480 легла в болниците в трите области за м.г.

„Гражданите на тези три области са еднакво важни за правителството, както всички останали граждани у нас. Нашата цел е тези граждани да имат достъп до здравеопазване, каквото е в цяла Европа, качество на медицинското обслужване. В този дух бяха и разговорите ми с директорите на трите болници във Видин, Враца и Монтана. Няма нужда да се закриват отделения или клиники. А обратно – има нужда да се стабилизират.

Основният проблем това са медицинските специалисти.

Ние набелязахме конкретни мерки за всяка една от тези болници. Другият проблем е демографската криза и намаляването на потока на пациенти в тези болници.

Във Враца ще възстановим отделението по инвазивна кардиология, както по съдова хирургия. Говорихме за оптимизиране структурата на отделенията и на персонала“, обясни по време на изслушването в Народното събрание министър Ананиев.

Той даде данни и за недостига на кадри в болниците в тези три области. Във Видин липсват специалисти по лъчелечение, гръдна хирургия, детска хирургия, съдова хирургия и урология. Във област Враца има недостиг на кадри по гръдна, кардио- и съдова хирургия, а в Монтана по кожни и венерически заболявания, ревматология, лъчелечение, кардиохирургия.

„Аз не поставям финансовите условия на първо място. За мен е водещо населението да получи истинска здравна помощ – това е най-важното. Все пак, финансовият въпрос е важен, защото редица правителства преди мен са натрупали 150 млн. лв. дългове на болниците към момента. Но аз трябва да изям горчивите плодове от това. И го правя. От 2 седмици правя срещи с банките в България, за да изработим финансови инструменти, с които да намалим тази тежест мърху болниците. Когато тече 10% наказателна лихва, нищо не е в състояние да облекчи финансовото състояние на болниците. От Асоциацията на банките имам увереността, че ще го гледаме този проблем комплексно, но за болниците във Видин и Враца сме напреднали много в тези преговори.

Трябва да има визия за развитието на здравеопазването. Аз имам своята визия накъде да вървим и ще я представя на 15 юли на обществена дискусия. Наредба №1 за специализациите и прием на студенти във висшите учебни заведения, както и на специалистите по здравни грижи – това са 2 изключително важни момента. Влизайки наредбата в сила, ще имаме 10-годишен период, в който ще знаем колко специализанти ще влязат за обучение и колко лекари ще излязат от МУ“, коментира още министър Ананиев.

„Задълбочаващите се дисбаланси в здравните грижи в отделните региони на страната стават проблем на системата. Смятаме, че проблемът с човешките ресурси е основният. Протестите и колективната оставка на работещите във Видин бяха отчаян опит да бъдат чути. Има огромен проблем в обслужването на населението в отделни региони. Най-важното всъщност, е преодоляването на кадровия дефицит, имате механизми, по които да го направите, г-н министър. Ще проследим какво се случва с наредбата за специализациите на млади колеги. Можете да влияте върху мениджмънта. Болницата в Лом например, има повече приходи и по-високи нива на компетентност от тези във Видин и Враца. Т.е. мениджмънтът има значение, тези хора се назначат от вас, г-н министър. Единствено болницата в Монтана стои много добре – там ръководството има мислене, което е свързано с реалната ситуация“, каза депутатът д-р Нигяр Джафер от ДПС след изслушването на здравния министър.

Отношение по темата взе и депутатът Владимир Тошев от ГЕРБ, който заяви следното: „Дискусията се политизира, нещата са наистина сложни. Във Видинската болница проблемът е, че няма кой да работи, няма кой да изкарва парите. От януари до юни т.г. имаме от 65 000 до 200 000 лв. месечно незаработени суми по линия на НЗОК. 911 хил. лв. евентуално могат да заработят кадрите в болницата във Видин, но има 213 хил. лв., които не са изработени по НЗОК за юни месец. Трябва да помислим за специализанти и млади специалисти в болницата, за подобряване на условията при които работят, да предоставяме общински жилища на млади специалисти. Аз ще давам лични стипендии на лекари с обвързване да се върнат да работят след това във Видин“.

Източник: Здраве.нет