Нови правила за биологичните лекарства

Нови правила, по които да се реимбурсират биологичните лекарства, предлага здравното министерство. Става въпрос за модерните терапии при гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. Предвижда се при тях фондът да покрива по-евтината терапия за всяка диагноза, ако тя е със същия ефект, като по-скъпите. По този начин ще се намалят разходите, като очакванията са да се спестяват по 750 000 лв. годишно.

Предложенията са записани в промените в Наредба No 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, изготвени от здравното министерство. Проектодокументът е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. В него е записано за препаратите, отпускани с протоколи, при наличие на алтернатива, „да се предписва лекарственият продукт/лекарствената терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК“. Мотивите на ведомството са ограничаване на разходите на НЗОК за лекарствени продукти, на фона на постоянното им увеличаване през последните години.

Експертите на ведомството смятат, че предписването на най-разходно ефективна за НЗОК терапия, няма да доведе до доплащане от страна на пациента. Според тях това не означава най-евтината терапия. Няма знак на равенство между разходна ефективност и най-евтин медикамент, каза преди няколко месеца при обсъждане на идеята председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

В промените на наредбата се предвижда да се удължи максималният срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение от 180 на 365 календарни дни. Целта е да се облекчи тежестта на административните процедури както за лекарите, така и за пациентите и служителите на РЗОК. Ще се промени и формулярът на протокола.

Идеите за избиране на терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК се обсъждат отдавна в обществото, разисквани са включително и между управителя на фонда д-р Дечо Дечев и представители на фармацевтичните компании, които произвеждат биологични медикаменти. Ако министерството и касата ги наложат, ще бъдат засегнати хората с псориазис, Болест на Крон, Улцерозен колит, Болест на Бехтерев, ювенилен артрит, псориатричен артрит, серопозитивен артрит.

Биологичните лекарства са много ефективни, но и много скъпи. Терапията излиза приблизително около 10 000 лв. на човек. Затова пациентите вече обявиха, че ако им се наложи да доплащат, това едва ли ще им бъде по силите. Например, ако на някой болен му е изписано лечение с по-скъп медикамент, ще трябва да си доплати разликата или тя да се поеме от фармакомпанията.

Предложените промени влизат в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник“ относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти и от 1 януари 2020 г., за протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е от една страна процесите, свързани с тях, да се доразвият в НРД, а от друга страна – да се осигури технологично време за отразяването им в информационните системи на НЗОК, са аргументите на министерството.

Източник: www.clinica.bg