Нови правила за цените на лекарствата от 1 април

Нови правила за определяне на цените на лекарствата предлага здравното министерство. Те трябва да влязат в сила от 1 април, а целта на промените е медикаментите да поевтинеят и НЗОК да спести публичен ресурс.

С 10 вместо със 17 държави България ще сравнява цените на медикаментите и ще търси най-ниското ниво. Това е една от основните промените в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата, които предлага МЗ. Занапред това ще бъдат Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Франция. Досега списъкът се делеше на първа и втора линия с държави и ако в първите десет експертите не откриеха лекарството, търсеха цената му във вторите седем. Занапред обаче ще има само един списък, от който отпадат Литва, Португалия и Словения, а се включват Белгия, Полша и Унгария. Причината е, че цените в последните три са едни от най-ниските.

Прекратява се и пускането на българския пазар на лекарства в опаковки, които не се намират на пазара в другите европейски държави и съответно не могат да попаднат в обхвата на външното рефериране. Цената на генеричните лекарства по каса пък няма да може да е по-висока от 70 % от от цената на оригиналния лекарствен продукт в Позитивния списък, със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма. „Сега съществуващият текст отпраща за сравнение до окончателна опаковка и често чрез заявяване на различна опаковка се избягва обхвата на разпоредбата“, аргументират се от МЗ.

С промените се регламентира и проследяването на ефекта от терапията на иновативните терапии, като те ще се извършва в продължение на от 1 до 3 години в определени от здравното ведомство болници. За проследяването на ефекта ще отговоря Националният съвет за по цени и реимбурсиране, където се извършва и оценката на здравните технологии. Това налага й увеличаване на състава му с още 5-ма души до 44 членове, като на На всеки шест месеца експертите ще отчитат ефекта от терапията пред НЗОК или МЗ.

Източник: www.skener.news